Saturday 1 June 2013

jom buat samosa

Assalamualaikum......hai....lame x bukak blog rasenye........tetiba arini rajin lak.....
Arini sy nk share cm ne nk wt samosa yg sedap yumm2....

Mula2 nk buat msti la sedia kn kulit popia dulu n bancuhan tpung gandum(tok kelim) pastu mstu la inti nye...kt bwh ni adalah bhn2 buat inti......

Bahan2 tok buat inti :
-kacang pjg d'ptg kecil/dadu
-lobak merah/carrot d'ptg kecil/dadu
-bwg besar/bwg ptih d'hiris
-ayam/daging cincang
-daun kari
-rempah kari ayam
-minyak
-telur (klo nmpak berminyak sgt leh tmbh telur)
-garan,gula,aji

Cara memasak inti :
- panas kn myk, masukkan bwg besar/bwg ptih yg telah di hiris n daun kari sehingga kekuningan (ala2 masak kari tu)
-kemudian, masukkan rempah kari ayam/daging (msukkan air ckit bia bagi smpai pecah minyak)
-masokkan syur yg da dpotong dadu..bia bg lembut senag tok mkn nnt
-da lembut syur msuk kn ayam/dging cincang (gaul bagi rata)
-tambah garam,gula n aji sebagai perasa....xnj buh aji pon xpe..
-boleh tambah telur klo berminyak sgat..siap
-tapis bagi buang minyak yg berlebihan

Kalau inti da sejuk leh la mengelim samosa






No comments:

Post a Comment